בני אדם היו מאז ומתמיד יצורים חברתיים שסמכו איש על רעהו בעת צרה כדי לשרוד. אולי בגלל זה לאורך האבולוציה האנושית פיתחה האנושות את היכולת המורכבת להביע את עצמה באמצעות הבעות פנים. כל אדם ממוצע יודע לזהות כאב אצל חברו כדי שיוכל להגיש לו עזרה, אבל איך מלמדים מחשב להבחין בכך לפי הבעת פנים בלבד?
זו בדיוק השאלה שהעסיקה את החוקרים מאוניברסיטת אואולו (University of Oulu) שיושבת בפינלנד. החוקרים פרסמו מחקר לפיו הם פיתחו אלגוריתם שיודע לזהות מתי אדם חש כאב על פי הבעות פניו.
האלגוריתם נבנה על בסיס סרטוני וידאו של כ-120 אנשים שדימו הבעה של כאב. על בסיס הסרטונים הללו המחשב פיתח אלגוריתם שיודע כיום לזהות מתי האדם שיושב מולו חש כאב ואף יודע לדרג את עוצמתו בסולם של 16 דרגות שונות.
המחקר נועד כדי לפתח תוכנה שתוכל לסייע לצוותים רפואיים להבחין מתי אחד מטופל שנמצא באשפוז סובל מכאבים וזקוק לעזרה. הרעיון הוא להציב מצלמה על פניו של מאושפז שצריך השגחה צמודה, וכאשר האלגוריתם יזהה הבעת פנים של כאב הוא יזעיק את הצוות הרפואי לגשת אליו. הטכנולוגיה הזו יכולה לעזור מאוד כאשר אין מספיק אנשי צוות להשגיח מקרוב על כל המאושפזים.
המחקר הזה הוא חלק משאיפה גדולה יותר לפתח מכונות שיוכלו לסייע לנו בהיקף רחב יותר של סיטואציות. הנה דוגמה תיאורטית – בעתיד, אם מצלמת הסמארטפון שלכם תזהה הבעה של בלבול על פניכם המכשיר יניח שהלכתם לאיבוד ויוכל להציע לכם הכוונה אל היעד אליו ברצונכם להגיע. דוגמה אחרת היא שהמצלמה תזהה מתי אתם שתיתם קצת יותר מדי והסמארטפון יציע להזמין עבורכם מונית שתחזיר אתכם הביתה בבטחה. בסך הכל, עושה רושם שאלה רעיונות לא רעים בכלל. בכל מקרה, כדי שכל זה יהיה בכלל אפשרי, צריך קודם כל לפתח תוכנות שיצליחו להבין אותנו יותר לעומק, עד כמה שזה אולי נראה מפחיד במבט ראשון.
את דו"ח המחקר המלא של פיתוח האלגוריתם, שהוא בעיקר טכני, ניתן לקרוא בלינק הזה.