מגיני ההיסטוריה: ראיון עם התנועה לשימור משחקים בישראל

רוב האנשים זורקים דיסקים ומגזינים ישנים של גיימינג מבלי למצמץ, אך רפאל בן-ארי מנסה לשמר את אותם פריטים היסטוריים במסגרת פעילות התנועה לשימור משחקים בישראל

כמו כל אחד בישראל לקראת חג הפסח, גם אני עסקתי בניקוי וסידור הבית שלי. השנה החלטתי לסדר בצורה יסודית את המחסן אצלי, שבמשך תקופה ארוכה סבל מהזנחה. חמוש במגוון שקיות אשפה בגדלים שונים, חדרתי אל "שטח האויב" והתחלתי לזרוק חפצים ישנים שנראו לי חסרי ערך. לפתע, ממש לפני שסיימתי לעבור אל הארגז המאובק הבא, ראיתי אותה – פינתה של קופסה עם דיסק בתוכה. כשפתחתי אותה נתקפתי בפרץ נוסטלגיה מחמם מהילדות שלי – הדיסק היה של משחק האסטרטגיה Command & Conquer הישן והטוב משנת 1995, שהיווה אבן דרך חשובה עבור משחקים רבים בז'אנר שבעתיד יבואו אחריו. אני זוכר איך כילד הייתי שורף אינספור שעות רק כדי להשלים את השלב, לראות את סרטון הקישור בין המשימות ולהריץ למוות חיילים חסרי ישע בשדות טיבריום רעילים.

החלטתי לא לזרוק את הדיסק המאובק אלא לשמור אותו במקום בטוח, בעיקר בגלל מה שהוא מסמל עבורי על אף שאולי הוא אינו ניתן עוד לשימוש. אבל לא כולם מחליטים לפעול כמוני. אנשים רבים אינם מרגישים שום צורך לשמור משחקים ישנים ולכן הם עושים את דרכם האחרונה אל פח הזבל. התופעה הזו הכאיבה מאוד לרפאל בן-ארי, מפעיל ערוץ היוטיוב אולדסקול למשחקי רטרו, ולשניים מחבריו שבתגובה הקימו את התנועה לשימור משחקים בישראל. תפסנו את בן-ארי לשיחה בניסיון להבין מה הם רוצים להשיג בזה.

מה המטרה של התנועה?

"המטרה של התנועה לשימור משחקים בישראל היא לשמר את תרבות הגיימינג המיוחדת שהיתה כאן החל משנות ה-90, על כל גווניה: החל ממשחקים שיווקיים כמו ורדית או שוקי והפצפונים; המשחקים המוכרים של התקופה, כמו הנסיך הפרסי או Warcraft; וכלה במגזינים כמו וויז ופריק. מעבר לתכנים הללו, אנחנו שואפים לשמר גם את החוויה עצמה – לא רק התוכן שאתה רואה על המסך, אלא גם את הפרטים שמסביב כמו מדריכים ובונוסים, והמשמעות של אותו משחק בתקופה בה הוא יצא. אנחנו רוצים לספק קונטקסט שיאפשר לאנשים להבין באמת איך זה היה להיות חלק מזה באותה תקופה".

מדוע הפריע לכם שאנשים זורקים משחקים ישנים?

warcraft2

"משחקים ישנים זה משהו שאנחנו מאוד אוהבים. חלק מזה קשור בנוסטלגיה – אלו משחקים שגדלנו עליהם, והם מעוררים בנו זכרונות. אבל חלק חשוב מזה קשור גם בשימור ההיסטוריה שלנו ודאגה לגיימרים וליוצרי המשחקים של העתיד. כמו שישנים גופים שמשמרים יצירות ספרותיות, קולנועיות או מוזיקליות, יש צורך גם בשימור פעיל של בידור אינטרקטיבי והתרבות הסובבת אותו".

"יש תעשיה שלמה של משחקים ומגזינים שיצאו כאן, אקו-סיסטם שהזין את עצמו במשך עשור או שניים, ואף אחד לא טורח לשמר את החומרים והתרבות. רוב החברות הפעילות ביותר של אותה תקופה כבר אינן קיימות, ואלו שכן אינן מתחזקות את החומרים הישנים שיצרו".

"מעבר ליצירה מקומית, בארץ יצאו גם גרסאות מקומיות של רוב המשחקים מחו"ל – בין אם מתורגמים, מדובבים, או פשוט בעלי עטיפה בעברית, וכל אלה קיימים רק כאן. גרסה מקומית של משחק נוסטלגי ואהוב, כמו Warcraft 2 למשל, זה משהו שישמח כל גיימר מאותה תקופה, וראוי לשימור".

שיתוף פעולה מעבר לכל הציפיות

לשמחתו של בן-ארי ושני שותפיו איתם הקים את התנועה לשימור משחקים בישראל, קריאתם אל ציבור הגיימרים הותיק בארץ לא נפלה על אוזניים ערלות. התנועה קיבלה הרבה חומרים פיזיים כמו יומו של הטנטקל ומגזינים רבים של וויז. אבל לטענת בן-ארי, הדבר המעניין ביותר הוא דווקא המפגש עם האנשים שעיצבו את התקופה.

"כחלק מפעילות התנועה", מספר בן-ארי, "הצלחנו ליצור קשר עם יוצרי משחקים כמו פיפוש ולהביא לציבור את הסיפור שמאחורי יצירת המשחק בסרטון תיעודי מפורט ומרתק, שעל הדרך נתן זריקת מרץ לקהילת פיפוש בארץ והציג הרבה שחקנים חדשים לקהילה. פגשנו אנשים רבים בכל רחבי הארץ שנאותו למסור משחקים לשימור, לדבר איתנו על משחקים נוסטלגיים ולהעשיר את הידע שלנו.  יוצרי משחקים עכשוויים קישרו אותנו עם גורמים בתעשייה שמעולם לא חשבנו לפגוש, כמו עובדי מחשבת לשעבר".

אז הצלחתם לאסוף כמות מכובדת של משחקים ישנים. מה "שאיפת-העל" שלכם?

"להקים מקום מסודר שבו אנשים יוכלו להתנסות בעצמם בתרבות הגיימינג שהיתה פה. להפעיל מחשב ישן אמיתי, להכניס דיסקט, לעיין במגזין בשביל לחפש צ'יטים עבור המשחק שהם מנסים. זה יהיה נהדר להחזיר אנשים ממש לתקופה אחרת, ולתת גם לגיימרים שלא חוו את זה אז, טעימה מהעבר. אנחנו כבר אוספים מחשבים ישנים כדי שנוכל בתקווה למלא מקום שכזה בעתיד".

shimur2

אבל מתברר כי הדרך להגשמת השאיפה האצילית של התנועה לשימור משחקים בישראל עוד ארוכה מאוד. "המגבלה העיקרית שלנו כרגע היא בעיקר זמן. הכל נעשה בהתנדבות של אנשים שמאוד אוהבים את הנושא, אבל זמנם מוגבל באופן מובן, ומעבר לסריקות יש לנו גם אתר לתחזק, עמוד פייסבוק וסרטונים להפיק".

האם יש לקוראים דרך לעזור לכם?

"כמובן! קפצו לעמוד הפייסבוק שלנו ואמרו שלום. יכול להיות שתגלו כמה מזכרות שכבר שכחתם מהן. האתר שלנו עובר כרגע שינויים אז לא כל החומרים זמינים, אבל עדיין אפשר למצוא בו את מאגר המגזינים והאינדקס שיצרנו, שעוזר למצוא איזה משחק נמצא באיזה מגזין. נציין שאנחנו לא רק מקבלים פריטים פיזיים – אנחנו גם שמחים לקבל סריקות של משחקים ומגזינים, סרטונים וחומרים מהגולשים, ונותנים קרדיט מלא לאלו ששולחים. מי שרוצים להשתתף בעשיה מבלי להיפרד מהמשחקים הישנים שלהם, מוזמנים בחום לשלוח חומרים. אם מתחשק לכם לעזור או להשתתף בדרך כלשהי, אתם מוזמנים לשלוח הודעה. וזכרו – לפני שאתם זורקים משחקים, דברו איתנו".

תגובות

In this article

נגישות