
אם אתם גיימרים מן המניין, קשה היה לפספס את הסיפור הבא: לאור המבצע הצבאי המתחולל בימים אלה בישראל, ביום שבת האחרון IGN האמריקאי יצאו בקמפיין תמיכה בתושבי רצועת עזה וקרא לגולשים לתרום מכספם כדי להקל על המצוקה ההומניטרית של האוכלוסייה המקומית, לצד תיאור חד צדדי ומעוות של המצב לפיו ישראל היא בריון שמתעלל בחלשים. ב-IGN אף הרחיקו לכת והוסיפו את דגל פלסטין ללוגו של האתר. היוזמה הזו גררה תגובות קשות מצד הגולשים הישראלים, שלא חסכו במלים נגד האתר בדיונים שהתפתחו בקבוצות פייסבוק למיניהן של גיימינג.
אבל הסיפור איננו נגמר כאן. ל-IGN יש שלוחה ישראלית שפעילה בארץ כבר כמה שנים. בתגובה ליוזמה של האתר האמריקאי, IGN ישראל מיהרו להוציא הודעת גינוי נגד הקמפיין, הביעו תמיכה בצה"ל והצהירו שיעשו כל מה שביכולתם כדי להסיר את התוכן המדובר מהמהדורה האמריקאית.
מצורף למטה צילום מסך של נוסח ההודעה:

במסגרת לימודי העיתונאות שעשיתי לפני מספר שנים, עשיתי קורס אחד ביחסי ציבור. נכון, זה לא הרבה ואינני מתיימר להיות יועץ יח"צ, אבל הוא סיפק מבוא תיאורטי כדי שאוכל להביע את דעתי בעניין. חלק מהקורס עסק בשאלה כיצד להתמודד עם משבר יח"צ, וזה בדיוק מה שאנחנו רואים לפנינו – משבר יח"צ ותדמית של IGN ישראל מול הקהל בארץ לאור היוזמה הבעייתית, בלשון המעטה, של בעל הבית האמריקאי.
האם נכון היה כי IGN ישראל יוציאו תגובה נגד היוזמה? כן, מאחר ושתיקה הייתה מפורשת כפחדנות או הסכמה עם המצב, מה שהיה מכעיס עוד יותר את הקהל בארץ ואולי אף מוביל להחרמתו. גם ההצהרה שהאתר יפעל להורדת התוכן הפוגעני היא נכונה וסביר להניח שאף יצרה איזו מידה של אהדה כלפי IGN ישראל, שנתנו תחושה לגולשים שהם "נלחמים" למענם ולמען השם הטוב של המדינה.
אבל היכן IGN ישראל כן טעו? ניהול משבר מדומה להליכה בשדה מוקשים – צעד אחד יותר מדי לכיוון כזה או אחר עלול לעלות ביוקר, עוד יותר אם אתה יוצא נגד חברת-האם שלך. הטעות של IGN ישראל הייתה ניסוח כללי מדי של התגובה, שגינתה באופן גורף את הקמפיין בשלמותו. מוטב היה אילו מי שכתב את התגובה היה מחדד אותה ומבליט שהבעיה המרכזית היא התיאור המעוות של המצב ולא גיוס התרומות עצמו. אם IGN האמריקאי החליטו לגייס תרומות לתושבי עזה זו זכותו המלאה, על אף כמה שזה מכעיס בעינינו.
תגובת בעל הבית על הודעת הגינוי כנראה שלא איחרה לבוא. בכל זאת, מדובר בשלוחה מקומית של גוף גדול יותר וסביר היה להניח עוד מהרגע הראשון שלא יראו זאת בעין יפה. אתמול פרסמו IGN ישראל מאמר באנגלית עם הכותרת "A Statement from IGN Israel – הרגשנו שמגיע לכולכם הסבר על מה שקרה". על אף הכותרת בעברית תוכן המאמר עצמו נכתב באנגלית בלבד, מה שמעיד כי קהל היעד שלו אינו בהכרח הקורא הישראלי.
מי שיקרא את המאמר לעומקו יבין שהמטרה העיקרית שלו היא להעמיד את IGN ישראל במקומם אחרי שיצאו בפומבי נגד בעל הבית האמריקאי. המאמר כולו שזור בניסוחים שונים של הסתייגות, שאפשר לסכם את כולם באמירה כפויה של "טעינו". בנוסף, בפסקה האחרונה של המאמר נכתב כי לתגובה הישראלית לא היה שום משקל בהחלטה להחליף את הדגל הפלסטיני בלוגו לצלב האדום ולאחר מכן בהסרת הקמפיין לחלוטין מן האתר. חברת-האם פשוט איננה יכולה להרשות לעצמה ש"מרד" מצד שלוחה שלה יעבור בשתיקה או יוצג בעל השפעה, למען השלוחות האחרות יראו וייראו.
כפי שנאמר, בסופו של דבר קמפיין התמיכה בעזה ירד, בין אם בגלל לחץ של IGN ישראל בלי שחברת-האם תרצה להודות בזה ובין אם לאור לחצים אחרים שאיננו מודעים להם. בכל אופן, עושה רושם שחלק משמעותי מהצוות של IGN האמריקאי לא אהב את ההחלטה, אם לשפוט לפי המכתב הפתוח שפורסם בפלטפורמת התוכן מדיום ועליו חתומים 60 חברי צוות.
אז מה אפשר ללמוד מכל הסיפור הזה? הדבר הראשון הוא שבעת ניהול משבר עדיף לחכות עם התגובה המלאה מאשר לפרסם תגובה חפוזה. אמנם IGN ישראל הרוויחו נקודות אהדה מצד הקהל בארץ, אבל אפשר להבין שנוסח התגובה סיבך את השלוחה המקומית עם בעל הבית.
הדבר השני הוא שיש דברים שמוטב לא לערבב ביניהם. בעיני, עצם זה ש-IGN מערבים פוליטיקה בתכנים שלהם זה בגדר חטא, והבורות והחד-צדדיות שעורכי האתר הפגינו בניסוח הכתבה שליוותה את היוזמה היא חטא על פשע. יש סיבה טובה מדוע אנשים נכנסים לאתרי משחקים – כדי לקרוא, להתעדכן ולדון על משחקים ותו לא. יש כאלה שמתייחסים לגיימינג כתחביב, אחרים כמשהו מעבר לזה. בסופו של דבר כולנו בסך הכל מחפשים כאן בידור ואסקפיזם – בלי שיטמאו אותם באג'נדות.