בורוטו פרק 1: כשחולבים מותג עד מוות [ביקורת]

בורוטו, סדרת ההמשך של המותג המצליח נארוטו, מתבררת כניסיון מביך בכל קנה מידה אפשרי לחלוב עוד קצת כסף לפני שסוגרים את הבאסטה סופית

המנגה הראשונה שקראתי הייתה של נארוטו. היא וסדרת האנימה היו השער שלי לכל העולם הזה מתישהו בתקופת חטיבת הביניים. אפשר להגיד שהמנגה הזו היוותה אחת מנקודות האור של גיל ההתבגרות שלי, תקופה שאינה קלה לאף אחד. לכן, שמורה לה תמיד פינה בליבי גם אם היא הולכת לכיוונים שקצת אינם נראים לי. אבל עם כל הכבוד, על אף אהבתי הרבה למותג צריך גם לדעת לשים איפשהו גבול לסלחנות ולהגיד בקול רם "עד כאן".

היוצר של נארוטו, מאסאשי קישימוטו, סיים את המנגה שלו ב-2014 והכריז שהספיק לו. בכל זאת, קשה להיות במירוץ מתמיד נגד השעון כל שבוע במשך יותר מעשור. אבל לא הייתה שום כוונה להניח למותג להיעלם – אחרי תום המנגה יצא סרט בשם בורוטו, על שם הבן של נארוטו, כיחידת קישור לסיפור שמתמקד על הדור הבא. סדרת ההמשך של המנגה מצויירת על ידי מיקיאו איקמוטו (Mikio Ikemoto), בזמנו אסיסטנט של קישימוטו שקודם אל קדמת הבמה. המנגה אמורה לצאת בתדירות של פעם בחודש במקום פעם בשבוע, כאשר הפרק הראשון שלה יצא לאור בתחילת החודש. באופן טבעי אצתי לראות במה מדובר. אך עד שסיימתי לקרוא את הפרק, חשכו עיני.

מכאן והלאה הביקורת תכיל ספויילרים של הפרק, אז המשך הקריאה היא על אחריותכם בלבד.

העמודים הראשונים של הפרק הם צבעוניים, אלמנט ששמור לאירועים מיוחדים בהתחשב בעובדה שבשגרה מנגות הן בשחור לבן בלבד. העלילה זורקת אותנו אל נקודת זמן בלתי ידועה בעתיד – רואים את הכפר הרוס לחלוטין ואת בורוטו הפצוע נלחם נגד דמות בלתי מוכרת שמאיימת לשלוח אותו למסור ד"ש לאביו. בורוטו אינו מתרשם מהאיום, אוחז בחרבו ופוקח עין אחת מצולקת עם מה שנראה כמו ביאקוגן.

מצד אחד במבט ראשון הפתיחה הזו בהחלט נראית מגניבה, אך מצד שני כשחושבים על זה קצת יותר לעומק קל להבין שהיא מגלה יותר מדי. תוך בערך שלושה עמודים אנחנו כבר יודעים על עיקר האירועים שעתידים להתרחש – נארוטו ימות בטרם עת, הכפר קונואה יחרב ובורוטו יאבד עין כמו קאקאשי בנארוטו, אבל במקום שרינגאן מישהו יתרום לו ביאקוגן (ניחוש שלי – אמא שלו או אחותו). מעבר לאלמנטים שמוחזרו פה מהסדרה המקורית, הבחירה לפתוח את המנגה בצורה כזו היא אולי הספויילר העצמי הגדול ביותר שיצירה עשתה לעצמה אי פעם. היא פשוט יורה לעצמה ברגל.

ואז, בתפנית חדה, העלילה חוזרת אחורה כרונולוגית. הבעיה היא שהמנגה חזרה אחורה מדי ופשוט מציגה את עלילת הסרט המקשר אחד לאחד. אני יכול להבין את ההיגיון שעומד מאחורי זה – רצון לעזור למי שלא ראה את הסרט להשלים את החסר. זה היה יכול לעבוד אילו היה מדובר במנגה שבועית, אבל אני מזכיר לכם שהיא יוצאת בתדירות של פעם בחודש. במלים אחרות, אם כבר ראיתם את הסרט אז אל תצפו להתקדמות עלילתית כלשהי בחצי השנה הקרובה. שוב, המנגה יורה לעצמה ברגל כאשר היא מבריחה ממנה את רוב הקוראים ביפן, שסביר להניח שכבר צפו בסרט וממש לא יעניין אותם לקרוא מעין סטוריבורד שלו עם בועות טקסט שפשוט אינו מחדש דבר.

הפן הויזואלי – מתחת לכל ביקורת

אבל אחרי כל זה עוד לא נגענו בכלל בבעיה העיקרית של בורוטו – הציור. אין לי מושג איך לנסח זאת במלים עדינות אז אגש ישר לעניין ואגיד זאת חד וחלק – מיקיאו איקמוטו פשוט צייר גרוע. כלומר, ציפיתי שיהיו הבדלים בין סגנונות הציור, אבל לא ברמה כזו. הבחור פשוט אינו יודע לצייר דמויות, בעיקר שיער ופרצופים. זה הנושא הכי גרוע להיות לא מוצלח בו כי בני אדם באופן טבעי מחווטים מגיל אפס לחפש פנים של אנשים. לי אישית הכי הפריעו העיניים. מעבר לעובדה שישנן דמויות שאינן נראות כלל כמו המקור שלהן, רוב הפרצופים כאן נראים פשוט רע. החלק הצבעוני מצוייר מדהים, ופתאום איכות הציור מתרסקת. סלחו לי שלא סיפקתי תמונות לדוגמה, אבל אני פשוט לא יכול להסתכל שוב על הדמויות שם.

לא ברור לי כלל איך התועבה המביכה הזאת עברה את אישורו של קישימוטו, ששמו מופיע בסדרה כעורך. יכול להיות שזה תואר חסר שיניים שנועד להצדיק את התמלוגים שיקבל על בורוטו, כי בכל זאת היא מבוססת על עולם שהוא יצר, כמו תפקידי האורח חסרי המשמעות של סטן לי בסרטי הקומיקס של מארוול. מיקיאו איקמוטו לא יודע לחוש בשום צורה את העולם של נארוטו וחבל מאוד שאת הטעויות כמנגת הביכורים שלו הוא עושה על חשבון מותג כל כך פופולרי ומצליח.

בורוטו הוא דוגמה מצויינת ליצירה שבה תאוות הבצע השתלטה על סדר העדיפויות בניסיון לסחוט עוד קצת כסף. התוצאות, כפי שאתם יכולים להבין, הן בהתאם. זו תופעה מצערת שאופיינית יותר לתעשייה הקומיקס האמריקאית ולא לזו היפנית. לא הייתי ממליץ למישהו, בין אם הוא מכיר את המקור ובין אם לא, לבזבז את הזמן שלו על המנגה. באופן אישי אני גם לא מתכוון להמשיך לעקוב אחרי בורוטו – חבל להכתים את זכרונות הילדות המהנים שסיפקה לי הסדרה המקורית.

תגובות

במאמר זה

נגישות