חוקרים מבן גוריון בנו רכיב חשמלי מ-DNA

שיתוף פעולה בין אונ' בן גוריון לבין אונ' ג'ורג'יה הפיק דיודה שמבוססת על חומר גנטי. מטרת המחקר - למצוא תחליף לשבבי הסיליקון הנפוצים כיום בכל מכשיר אלקטרוני

צוות של חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב בנה דיודה זעירה באמצעות מולקולה אחת של DNA.

דיודה היא רכיב חשמלי שמוליך זרם חשמלי לכיוון אחד בלבד ונמצא בכל רכיב אלקטרוני בו אנחנו משתמשים כיום. הדיודה שהחוקרים בנו מורכבת מ-11 זוגות בסיסים, רצף שנחשב קצר מאוד בהתחשב בעובדה שהגנום האנושי מורכב מ-3 מיליארד זוגות כאלה. הדיודה כה פצפונת עד שקשה להבחין בה אפילו באמצעות מיקרוסקופ סטנדרטי.

כדי לאפשר את מעבר החשמל ברצף ה-DNA, החוקרים הכניסו לתוכו מולקולה שנקראת "קורלין" (Coralyne). תוצאת הניסוי היא דיודה שהזרם החשמלי השלילי שלה חזק פי 15 מזה החיובי.

הניסוי נעשה בשיתוף עם פרופסר בינגקיאן שו (Bingqian Xu) מאוניברסיטת ג'ורג'יה.

"בחמישים השנים האחרונות", אומר שו, "הצלחנו למקם יותר ויותר רכיבי מחשוב בשבבים שגודלם הולך וקטן, אבל עכשיו אנחנו מותחים את הגבולות הפיזיות של הסיליקון". שו גם הסביר את הצורך במחקר: אם נמשיך לכווץ את השבבים מבוססי הסיליקון עוד יותר, בסופו של דבר הביצועים שלהם יהפכו לבלתי יציבים ובלתי ניתנים לחיזוי.

לדיודה שפותחה עוד אין שימוש יישומי כלשהו והיא מיועדת בעיקר לצורך מחקרים נוספים בנושא זה בעתיד. על אף זאת, עם קצת דמיון אפשר לשער שבעתיד הרחוק אולי יגיע היום בו מכשירים אלקטרוניים יכילו גם רכיבים חשמליים שמבוססים על מולקולות של חומר גנטי.

מי שרוצה ללמוד יותר לעומק את הנושא יכול לקרוא את המאמר שנכתב על המחקר בלינק הזה.

תגובות

במאמר זה

נגישות